Drijftil project Shangai, China

Drijftil project Shangai, China

Naar aanleiding van een vraag tot esthetische begroening van een kanaal in Antwerpen werd een demonstratie project opgestart in de Haven van Antwerpen. Na uitgebreid overleg werd er gekozen om twee drijftil systemen, type Biohaven, met natuurlijke inheemse beplanting te testen.

Drijftil biohaven Haven Antwerpen Navicula

Drijftil biohaven Haven Antwerpen

Drijftillen komen van nature voor langs rivieren en in veengebieden. Ze vormen een drijvende wortelmat waaronder zich een vrije watermassa bevindt. De Biohaven drijftil imiteert deze natuurlijke systemen op een eenvoudige en duurzame manier.

Drijftil Biohaven Haven Antwerpen Navicula

Drijftil Biohaven Haven Antwerpen

Een kunststof weefsel wordt ingeplant met oeverbeplanting. Door natuurlijke groei wordt de ‘mat’ doorworteld. Van de ‘mat’ zelf zie je na een tijdje niets meer. Ook hangen langere wortels vrij in het water onder de drijftil. Daar vormen ze een ideaal habitat voor allerhande waterdiertjes en jong visbroed.

Drijftil biohaven Haven Antwerpen Navicula

Drijftil biohaven Haven Antwerpen

Het resultaat is een natuurlijke vegetatie die uiteraard een esthetische meerwaarde biedt. Maar ook verhoogt het de lokale biodiversiteit. Dit zowel boven als onder de waterspiegel.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van drijftil technologie neem dan zeker contact met ons op: Navicula

Drijftil Biohaven Haven Antwerpen Navicula

Drijftil Biohaven Haven Antwerpen

Het concept is op zich eenvoudig maar kent hier een paar extra ecologische uitdagingen. Havenwater is altijd wel vervuild en typisch licht brak, met enige getijdenwerking. Daardoor kunnen niet alle plantensoorten hier even goed gedijen. Deze demonstratie moet uitwijzen welke soorten hier het best gedijen. De drijftillen worden in samenwerking met het Havenbeheer en de bevoegde diensten van Stad Antwerpen nauwkeurig opgevolgd.

Drijftil project in UK Frog Environmental

Drijftil project in UK door onze partners Frog Environmental

De drijftillen werden geplaatst door de teams van Seghers Ecoplant en Navicula