In opvolging van onze post van 18/09 werden een paar wijzigingen uitgevoerd in de plaatsing. De beide drijftillen, of filterende eilanden, worden naast elkaar geplaatst voor een betere werking.

Beide drijftillen zijn gekenmerkt door hun zelfdrijvend vermogen. Het rechtse model is sterker uitgevoerd zodat het zelfs als werkplatform dienst kan doen.
De verankering van deze drijvende filtersystemen, waaronder een standaard Biohaven van onze Partners Frog Environmental, gebeurt met Inox ankers (marine grade) in de kaaimuur. Op deze lokatie is het water zeer licht brak, zodat alle niet-Roestvrij Stalen metalen zullen gaan roesten. Een deel van deze testopstelling houdt in dat er bewust gegalvaniseerde stukken ingewerkt zijn, dit om een ‘tijdslijn van roest’ te bepalen.

Verplaatsing drijftil filters – drijvende eiland filters; een nieuw model met meer drijvend vermogen (rechts) en een standaard Biohaven model (links)
Samen met Seghers Ecoplant zal Navicula dit project nauwkeurig opvolgen en de effecten op het milieu bestuderen.
Dit demo project maakt deel uit van een ruimer project te Antwerpen en omvat een esthetische begroening van de oevers van het nieuwe Ijzerkanaal. Deze methode past binnen de ruimere principes van ‘in-groening‘, de ecologische tegenhanger van ‘stadsinbreiding’. Hiermee kan er binnenin waterlopen of meren op een eenvoudige en economische manier groen-voorziening geplaatst worden. Deze methode combineert het esthetische bloeiende aspect met het functioneel waterzuiverende effect.
Dit project gebeurt in samenwerking met Besix Vlaanderen, dat deel uitmaakt van de Besix Group. Naast grote bouwkundige projecten in havens, heeft Besix al diverse duurzame en groene projecten gerealiseerd. Een mooi voorbeeld is het olifantenverblijf in Planckendael, waar we ondermeer de sympathieke Kai Mook terugvinden.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van drijftil technologie neem dan zeker contact met ons op: Navicula

Drijftil project Shangai, China